Morgengave er noe de fleste har hørt om, enten du skal gifte deg eller ikke. Men det mange lurer på er hvor mye den skal koste, er det kun for kvinner og når kan den gis?

Hva er en morgengave?

La oss gå litt tilbake i tid. Morgengave var opprinnelig fra gammelt av en gave ektemannen skulle gi til sin hustru. Gaven skulle gis morgen etter bryllupet. Verdien av gaven varierte etter hvor mye kvinnen tok med seg inn i ekteskapet. Dermed var hensikten bak gaven at kvinnen skulle ha rimelig med midler hvis hun skulle bli enke eller ekteparet ble skilt. Etter det ble vanlig med felles bo, forsvant den lovpålagte morgengaven (Store Norske Leksikon, 2018).

Morgengave er i dag en gave som mannen og/eller kvinnen gir til sin ektefelle morgen etter bryllupet. Gaven er et uttrykk for kjærlighet og er ofte en personlig gave, ofte klokke eller et smykke. Se Sophia Brand sitt utvalg av morgengave til han og henne.

Sophia Brand Jewellery Sun By Lykke studs og lange øredobber

Når skal du gi morgengaven?

Gaven skal gis på morgen etter bryllupet da dere har hatt den første nattens om ektepar. Selvfølgelig finnes det ingen regler, så gi gaven når det er naturlig for dere.

Må jeg gi en morgengave?

Nei, du må ikke gi morgengave til din ektefelle. Derimot kan det være lurt å sette seg ned med sin partner for å bli enige om man skal gi en slik gave. Dere kan ha forskjellige forventninger til en potensiell gave. Da kan dere klarere om dere skal gi hverandre gave, hvilket budsjett dere har og hva dere eventuelt ønsker dere.