En gullsmed er først og fremst en håndverker, spesialisert på metaller og utforming av disse. Som gullsmed kan man velge å spisse seg på forskjellige områder.
Gullsmed yrket er basert på fire prinsipper:

  • Lodding
  • Saging
  • Filing
  • Smiing
Sophia-Brand-sommerfugl-ring.-Gullsmed-pa-verksted

Hvilke arbeidsområder har en gullsmed?

Reperasjoner av smykker:

Flere gullsmeder har spesialisert seg på å reparere, restaurere og sette i stand gamle og nye smykker. Som reparatør bør man ha meget gode håndverksferdigheter og det kan være teknisk utfordrende å utføre. Denne spesialiseringen krever at du er tålmodig og svært nøye. Det byr på et hav av utfordringer som til tider kan være nervepirrende, da mye kan skje i prosessen. Det er ikke ideelt å smelte, eller skade noe som har gått i arv og har høy affeksjonsverdi for kunden. Du bør også ha god kunnskap til forskjellige edelstener og hvor godt de for eksempel tåler oppvarming ved lodding. Noen edelstener tåler ikke varme i det hele tatt. En opal ring kan for eksempel bli matt om du bruker den når du tar ut nystekt brød.

Verktøy til å lage smykker

Gullsmed som designer og kunsthåndverker

Som designer lager man egne smykker og kolleksjoner som kan være laget i et eksemplar, eller som settes i produksjon. Har man høy integritet til yrket sitt jobber man bevisst med å finne sitt eget uttrykk. En kan la seg inspirere, men aldri kopiere. Det som skaper en god designer er ofte en tydelig og gjenkjennbar signatur. Noen design går aldri av moten og er bestselgere i årevis. Et godt eksempel på dette er «Fusion ringen» som ble designet av Nina Koppelen for George Jensen i 1987. Designet av Nina Koppel er omtalt som en av George Jensens mest kjente smykkedesign.

Kunst og statement smykker

Som gullsmed kan man få spesial oppdrag, som å lage et statement smykke til en artist. Da er det ofte større smykker som skal synes og underbygge personligheten til artisten eller personen som bærer det. Større smykker som ikke er til kommersiell produksjon kan man se på som kunst objekter. Et eksempel på dette er når Gullsmed Sophia Brand leverte smykker til Lil Nas X- under American Music Award. Det kan også være rene kunst utstillinger med et gitt tema. Da kan det være en utstilling hvor forskjellige utøvere innen billedkunst, musikk, skulptur og installasjon jobber med samme tema. Dette gir ofte spennende resultater, da det samme tema utrykker seg i forskjellige kunst former.

Håndlagde og unike smykker til kunder

Redesign

Korpusarbeid eller hammerarbeid er arbeid der en metallplate blir hamret eller trykket til en hul gjenstand. Det kan være skåler, kanner og mindre skulpturelle objekter. Korpus betyr «kroppen» og er hoveddelen i arbeid i motsetning til for eksempel fot, lokk, hank og tut. ( bilde av korpus arbeid for eks. en kaffe kanne)

Fatting

Fatting er å sette inn stener i smykker og metaller. Flere gullsmeder setter ofte inn stenene i smykkene sine selv. Men til mer komplekse arbeider settes det ofte bort til en profesjonell fatter. Det å lære seg kunsten å sette inn stener i metall er en 4 årig utdannelse. Når man fatter edelstener i en ring bruker man aldri lim, men bruker metallet som innramming av stenene. Da har man mange forskjellige metoder for å «låse» stenene. Ofte bruker man stikler til å stikke opp metallet rundt stenen. Man kan også senke stenene ned i metallet og gni eller hamre metallet, slik at stenen sitter fast.

Sophia Brand Unikt skreddersydd ring i gull med diamanter

Butikkdrift og salg

Ofte driver gullsmeden egen butikk kombinert med verksted drift. Noen har egne ansatte som driver butikkdelen, slik at de kan sitte uforstyrret på verkstedet. De fleste gullsmedene er også tilgjengelig på nett, hvor du kan se og handle smykker uavhengig av lokasjonen til din favoritt gullsmed. I Norge er det en hovedvekt av kjede butikker og det er ikke alltid at de har egen gullsmed eller verksted i butikken. De har spesialisert seg på kjøp og salg delen og sender eventuelt reperasjoner til gullsmeder de samarbeider med.

Gullsmed yrket er bredt og har en lang håndverks tradisjon. Les om Sophia Brand Jewellery.